петък, 8 ноември 2013 г.

Механизми и панти. Механизъм за отваряне на врати тип „пуш-бутон”.  Естеството на тази статия е леко свързано с това на предната „Механизми за врати на горни кухненски шкафове – II”. Или отваряне/затваряне на врати на мебели.

Целта на използването на пуш-бутона е да не се използва дръжка.
За да изглежда фасадата „по-изчистена”. Или ако дръжката ще пречи, примерно, на/при отварянето на друга врата. Може да се използва за вратички, изработени от всякакъв материал – стъкло, ПДЧ, МДФ, масив, PVC, метал и др.

Принципа на действие на пуш-бутона най-общо е: в тялото му има пружина, при едно натискане - извърля, при повторно – се прибира. С помощта на метална (магнитна) пластинка, която се прикрепя (залепва) от вътрешна страна, вратичката се „придържа” към пуш-бутона в затворено положение.

Съществуват различни модели, модификации, видове, размери и т.н. Издръжливостта /живота/ му се определя от това, каква стомана е използвал производителя за изработката на пружината му.

 Може да се поставя по страници или дъно. Също така, съществуват и модели, които имат опция и да бъдат „вкопани” челно в страница/дъно ПДЧ или МДФ.

Предимства:

- Не се използва дръжка. Ако по други вратички ще се слагат дръжки по 20-50 лв., то пуш-бутона направо си е далавера!

- В резон с горното - може да се получи „скрита” за окото врата. Или на лице на бар-плот /към отворено помещение/

- На по-малки деца ще им е по-трудно да разберат как се отваря шкафа.

Недостатъци:

- При вкопаването в страница е трудно изваждането му при евентуална смяна. И не може да се използват регулировките.

- Мястото, където се натиска вратичката (а то е почти едно и също) след определено време ще се зацапва, може и изтърка. Ако вратичката е с гланцово покритие (стъкло) ще има винаги петна от ръката. И т.н.

- Изисква по-специални панти /без пружина//това не е недостатък – просто уточнение/.

- Вратичката не прилепя плътно към челото на страницата, а „отзява” 1-2 мм. Този луфт е необходим за хода на бутона при натискане (отваряне-затваряне). И ако е до срещуположна вратичка, която се прилепя плътно, и с малък луфт между двете, ще се получи леко „ръбче” в равнината на вратите.

1 коментар:

  1. Луфта от 1-2 мм мога да го преглътна, не мисля, че има вратички, които да се затварят толкова плътно и идеално. А ако има то е за първата една година, после след употреба винаги се изхабяват пантите и механизмите и вратата не е толкова идеална. Много искам да сложа такива механизми за вратички без дръжки. Смятам, че е много по-практично, устойчиво и красиво. Петната от пръстите също не ме притесняват, по-добре от изтъркани дръжки или такива, които вече така са се развили, че няма оправяне.

    ОтговорИзтриване