събота, 16 март 2013 г.

Механизми и панти. Механизми за врати на горни кухненски шкафове – II.

   Времето и практиката показват, че много хора се интересуват от тези т.н. клапващи механизми за вратите на горните шкафове на кухни, но не могат да намерят пълна и изчерпателна информация в мрежата. А и във фирмените сайтове също липсва достатъчно по обем необходима такава.

За целта ще се опитам да внеса малко повече данни от предната статия за тези механизми, като по-конкретно на изделията на австрийската фирма «BLUM» , защото имам повече практически опит с тях.
 Механизъм за отваряне на единична врата:
  1. AVENTOS HSПри използването на този механизъм, при отваряне, врата се изнася нагоре и завърта, като част от нея минава над шкафа. Което веднага означава, че той е подходящ за един ред шкафове, т.е. ако шкафовете са до тавана или им се предвижда два реда врати, този механизъм не е подходящ за използване. Ако е решено да се поставя на втори, горен ред врати, на шкафове, които не са до тавана, също няма да е много удачно, защото в отворено положение вратата трудно ще се достига за затваряне. Използва се за по-големи по площ врати. Плавно и безшумно отваряне и затваряне.
Минимални и максимални ширини и височини на вратите в мм.– 600/350; 1800/800
Цените варират според големината /тежестта на вратата/ и са от 112 до 194 лв.

 
2. AVENTOS HL – При използването на този механизъм, при отваряне, вратата се изнася нагоре, в успоредна равнина на фронта на шкафа. Това означава, че този механизъм е подходящ както за  шкафове на един ред, но с достатъчно разстояние над тях за вратата, така и за шкафове, на които се предвижда два реда врати, но само за вратите на по-ниското ниво. Не препоръчвам да се поставя на по-високи по размер шкафове, защото в отворено положение вратата трудно ще се достига за затваряне. А и най-вероятно няма да има място за вратата над шкафа в отворено положение. Използва се и за по-големи по площ врати. Плавно и безшумно отваряне и затваряне.
Минимални и максимални ширини и височини на вратите в мм. – 600/300; 1800/600
Цените на комплекта варират според големината /тежестта на вратата/ и са от 121 до 212 лв.


3. AVENTOS HK – При използването на този механизъм, при отваряне, вратата се изнася ветрилообразно нагоре, като достига приблизително перпендикулярно положение спрямо фронта на шкафа (подобно, както при използването на газови амортисьори). Регулиране на положението /градусите/ на вратата при отворено състояние. Подходящ е за един или два реда шкафове. Но за горния ред няма да е много удачно, защото в отворено положение вратата трудно ще се достига за затваряне. За този модел механизъм може да не се слага дръжка на вратата. Достатъчно е само да се предвиди някаква минимална по-голяма височина на вратата спрямо височината на шкафа, която да слиза под нивото на дъното на шкафа – примерно 1 см. и която ще се използва за придърпване на вратата при отваряне. Затварянето е почти автоматично, след леко натискане на вратата надолу. Лесно, плавно и безшумно отваряне и затваряне.
Минимални и максимални ширини и височини на вратите в мм. – 600/300; 1800/600
Цените на комплекта варират според големината /тежестта на вратата/ и са от 52 до 83 лв.


4. AVENTOS HK-S – Механизма е абсолютно идентичен като механика с модела НК, но се използва за врати с по-малки размери и най вече по-малка височина, или олекотени – примерно от МДФ-профил с пълнеж.
Лесно, комфортно, плавно и безшумно отваряне и затваряне.
Минимални и максимални ширини и височини на вратите – 400/300; 1000/400
Цените на комплекта варират според големината /тежестта на вратата/ и са от 26 до 30 лв.

 
5. AVENTOS HK - TIP-ON – Механизма е почти идентичен като модела НК. Начина и положението на отваряне на вратата е същото. Не се използва дръжка. Отварянето е само чрез леко натискане, на принципа на пуш-бутон. Затварянето е плавно, като накрая леко трябва да се натисне вратата за да я прибере бутона.
Плавно и безшумно отваряне и затваряне.
Минимални и максимални ширини и височини на вратите – 600/300; 1800/600
Цените на комплекта варират според големината /тежестта на вратата/ и са от 60 до 100лв.
Цената на TIP-ON бутона е 6-7 лв.Механизъм за отваряне едновременно на две врати /повдигащи се сгъваеми врати/:
1. AVENTOS HF – Отварят се едновременно две, хоризонтално разположени една над друга врати на един шкаф. Може да се използва удачно за по-високи шкафове. Всяка врата поотделно може да бъде с различен от другата размер на височината /а и по ширина!/. И различна по вид – ПДЧ, тесен алуминиев профил, широк алуминиев профил или комбинация между всички тези.
Използва се дръжка. По възможност не само красива, а и удобна за захващане. Плавно и безшумно отваряне и затваряне. Чрез този механизъм може няколко шкафа, един до друг, от състава на една кухня по поръчка да изглеждат еднакво – с еднакъв размер, най-вече по височината на вратите. Независимо какво е разпределението вътре. Рафтовете, които се намират зад рамената на механизма трябва да бъдат с 25 мм. по-плитки от дълбочината на шкафа.
Минимални и максимални ширини и височини на комплекта врати – 600/600; 1800/1040
Цените на комплекта варират според големината /тежестта на вратата/ и са от 98 до 186 лв.

   
За всички описани механизми съществува и вариант за отваряне на вратите чрез използване на електрически двигател. SERVO-DRIVE, като не се използват дръжки. Цялото усилие, което трябва да извърши човек е да натисне само един бутон.
Цената е приблизително по около 465 лв. за всеки модел механизъм и отделна от цената на механизма.


Всички споменати цени са без ДДС и относително точни спрямо времето.

Тази статия не е рекламна! Няма за цел положителна или отрицателна реклама. И не е свързана с рекламиране на споменати в нея продукт, фирма или бранд.
Не ангажирам и не задължавам никой да купува и ползва тези механизми.
Просто само чиста информация.
Лично мнение – харесвам тези продукти.
Снимките са от каталога на BLUM.

4 коментара:

 1. Да, Aventos-ите на Блум са може би най-добрите механизми за кухня. Доста такива сме сложили по различни обзавеждания - засега няма недоволен клиент.

  ОтговорИзтриване
 2. Много съм доволна от това,което прочетох, а именно, че рафтовете, които се намират зад рамената на механизма трябва да бъдат с 25 мм. по-плитки от дълбочината на шкафа. Минимални и максимални ширини и височини на комплекта врати, общо взето има всичко от което точно в този момент се нуждая лично аз.Пък и размерите са от изключителна важност в това се убедих при поставянето на раклата ми която бях поискла да бъде малко по голяма и нямаше как да я вкарат, а майсторите не а били предвидливи като мен и я бяха сглобили....е трябваше наново на разглобяват и след това да сглобят вътре хаха беше забавно.Продължвайте да ни пишете.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. голяма цифроманиа

   Изтриване
  2. Надявам се коментара Ви да е риторичен. Цените са на фирма "BLUM". Аз не предлагам продукти. Просто само чиста информация за улеснение на читателя.

   Изтриване