неделя, 8 юли 2012 г.

Механизми и панти. Механизми за врати на горни кухненски шкафове.


  В мебелното производство все повече се изобретяват различни механизми, спомагащи отварянето/затварянето на шкафовете, за по-добро разпределение или за по-рационално оползотворяване пространството в шкафа.
И, естествено, за „разчупване” визията на някои кухни по поръчка.
 Освен използването на панти за стандартно отваряне/затваряне на шкафове, съществуват най-разновидни модели механизми, които предлагат различни начини на отваряне.


Обикновена или пневматична „ножица”.
Най-опростения начин да се направи една врата да се отваря нагоре/надолу/, е чрез използването на
т.н. ножици.

Амортисьори.
 По-опростен начин да се направи една врата да се отваря нагоре/надолу/, е чрез използването на амортисьори. В този случай също са необходими панти. Прилага се както на плътни врати, така и за стъклени витрини с алуминиева рамка. Не са подходящи за втора(горна) хоризонтална врата, защото след отварянето и няма да може да се достигне, за да се затвори. При по-олекотени врати може да се монтира само един брой.Механизъм за единична врата.
 Съществуват, както с използване на панти, така и без. Прилага се както на плътни врати, така и за стъклени витрини с алуминиева рамка. Различно положение на вратите при отваряне.
Според желанието на клиента. Най-разпространени у нас са на фирмите BLUM, HAFELE, GRAAS, HETTICH. Цените започват от 30 лв.


Механизъм за двойни врати.
 Отварят се едновременно две хоризонтални, една под друга, разположени врати. Прилага се както на плътни врати, така и за стъклени витрини с алуминиева рамка. Или в комбинация.
Най-популярни на фирма BLUM. Комлект за един шкаф – около 125 лв.


 Някои от моделите на механизмите съществуват и във вариант с електрическо задвижване/ отваряне и затваряне/.


Забележка:
  1. При монтажа на посочените механизми към алуминиев профил, много внимателно да се избират видиите за закрепване. Дължина, вид на резбата, форма на главата. Защото не винаги предлаганите в комлекта вършат работа.
  2. Използваните снимки в статията са свалени от интернет и от каталозите на BLUM и HETTICH.

2 коментара:

  1. Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/

    ОтговорИзтриване
  2. И все пак винаги е по-добре да се обърнеш към специалист за монтирането :)

    ОтговорИзтриване