сряда, 13 юни 2012 г.

Механизми и панти. Панти за мебелни врати.


  В зависимост от начина на затваряне на вратичката и нейното място „върху” шкафа, се определя и вида на пантата. Но няма да се спирам на този въпрос, тъй като е доста обширен, а и има достатъчно информация, чертежи и схеми в мрежата.

 По-скоро бих искал да засегна въпроса за качеството на самата панта.
На пазара присъстват модели на доста производители. Съответно и различни цени. А цената е определена най-вече от качеството на изработка – дизайн на пантата, технологичен чертеж и производство, материал, съвместна работа на всички механизми и части в самата панта. Винаги препоръчвам на клиентите да се вложат по-скъпи панти при изработка на кухни по поръчка или мебели. Дори това да се отрази негативно на бюджета или като компромис, отхвърляне на някой по-маловажен детайл или заместването му с по-евтин вариант. Защото това е елемент от дадено изделие, който приема, може би, най-много натоварвания. И от самата тежест на вратата и от безбройните отваряния и затваряния. Евтината панта по-лесно дефектира. Или се „уморява” бързо пружината, или нарезите на пластината са плитки и не може да се стегне тялото към нея и постоянно се отхлабва, луфтове в осите и т.н.
За което пък обаче, виновен винаги се оказва майстора!
 Друг момент, на който съм се натъквал и който считам за дефект /лично мнение/ е по-големия диаметър на периферията на основата, която ляга в издълбания на вратата отвор. Няма да давам пример за кои панти става въпрос, за да не навредя пряко или косвено на тези производители. Но когато диаметъра е по-голям, то той излиза с една дебелина /на метала/ над повърхността, което автоматично предполага минимум още един милиметър фуга между вратата и челото на шкафа. И от там намаляване границите на допустимия реглаж на пантата.
 За улесняване затварянето на вратичка на шкаф може да се използват амортисьори за панти. Но в използването им има положителни и отрицателни моменти. От една страна помагат за плавно затваряне на вратичката и предотвратяване на удрянето и към челото. Това е един много голям плюс. Като минус –  амортисьора натоварва пружината на пантата и я държи по-продължително време в напрежение, а от там следва по-бързото и омекване. Но това е миниатюрно малък минус, защото все пак пантата не струва кой знае колко и може да се подмени когато се поиска.       
 Амортисьорите съществуват както като отделен, допълнителен елемент, който се прикрепя към пантата, така и вградени в самото и тяло. Като минус на вградените амортисьори може да се счете, че след известно време ще омекне и ще спре да функционира, при което ще трябва да се замени цялата панта. А ако омръзне бавното затваряне може да се махне самостоятелния.

1 коментар:

  1. Чудесно е че ни пишете и обяснявате за тези подробности по пантите, които са важни, за здравината на една врата. Лично на мен ми допадат и вратите хармоника, които се предлагат в няколко варианта на затваряне – странично, двустранно и централно, а възможността за вграждане на декоративни прозорчета допринася за уюта и завършения вид на помещението.Но не знам до каква степен те са безопасни и колко изолират самият шум от останалото помещение, но пък за стаи които са малки са идеални решения.Все пак за външна врата си струва да знаем повече така е.

    ОтговорИзтриване