понеделник, 7 май 2012 г.

Влиянието на цветовете в кухнята - II. Или илюзията превърната в реалност.


….

  Бяло – придава по-голям обем на помещението. „Раздалечава стените и „увеличава” пространството. Подходящо за малки кухни. Иначе ще заприлича на болнична стая.

Сиво – този невзрачен цвят не предизвиква раздразнение. Неутралния сив цвят действа успокояващо и приглушава вълнението. А в съчетание с бледорозово направо ще убие апетита. Това е идеалната комбинация-бариера за тези, които обичат да прекарват повече време „в” хладилника.
Оранжево. Авангарден цвят. С него, може би, могат да се правят най-много комбинации с други цветове. Оранжевото олицетворява слънцето. Дарява топлина и зарежда с бодрост и оптимизъм. Но! Разпалва апетита.
Бежово, охра, керемида – искате ли да е „топло” винаги, това са цветовете. Подходящи за кухни със северно изложение.
Синьо, зелено, лилаво – ако прозорците гледат на юг.
Червено и черно. Банално. Но класика. Стендал.
Освен цветовете, и определени шарки по стени и мебели придават визуални ефекти върху пространството. Дребните фигури по тапети не стесняват помещението. За разлика от едрите. Направо се „стоварват” върху главите. Подобен е и ефекта с раето. Вертикално – стаите изглеждат по-високи. Хоризонтално – по-широки.
 Лично мнение: Малко по-друг ефект предизвиква и наситеността на самия цвят. Меките, размити /пастелни/ нюанси „хващат” бързо окото, но впоследствие бързо насищат и скоро омръзват. За разлика от нормалните, естествени цветове. Тях или ще ги намразите веднага или ще си ги харесвате. До следващата смяна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар