вторник, 17 април 2012 г.

Влиянието на цветовете в кухнята.

   Всеки знае, че цветовете, по един или друг начин, пряко или косвено, въздействат на човешката психика. И предизвикват, подсъзнателно, различни влияния, състояния и дори мисли. Топло, студено, вкусно, спокойствие и т.н.
Даже има измислена такава наука – цветотерапия.

Без да навлизам повече в психоанализа, което не е в моята компетенция и теорията на цветовете, ще се опитам да съпоставя цветовия фон на кухненското обзавеждане с ежедневната домакинска дейност.

  Като неписан закон, при избор на цветова гама за кухни по поръчка, трябва първо да се избере цвета на вратичките на кухненските шкафове. Това е така, защото видимата площ, която заемат вратичките е най-голяма. И този цвят най много се откроява, гледа и набива” в очите. След като се реши какъв цвят ще бъдат вратичките, се пристъпва към избора на десèн” на плот и стенен панел. И най-накрая за самите шкафове/корпус/. И още по-накрая цвят за стените/тапети. Не боядисвайте преди избора на цвят на кухнята. За да не търсите после сравнения по 20 лева латекс.

  Всеки си има любим цвят. И се придържа в елементи от обзавеждането да има най-много от него или негови нюанси. Освен ако не е привърженик на модните тенденции и стриктно не ги следва.

 Но все пак трябва да се спазват / но не задължително/ някои зависимости, определени от закономерностите на теорията на цветовете.....

Няма коментари:

Публикуване на коментар