петък, 2 март 2012 г.

Избор на стенен панел - II

.....Стъкло.
  Или т.н. лакобел. Това е стъкло, оцветено от едната страна. Палитрата на цветовете е сравнително разнообразна. Вносните изключително рядко се предлагат в закален вариант. Чието предимство е много по-малките рискове от счупване при транспортиране, монтаж и последващи случайни интервенции при експлоатация.

Като вариант, може да се използва закалено обикновено стъкло /или триплекс/, а мебелист-бояджия да го пръсне с автолак в желания цвят. Дори стъклото може да е матирано. Боядисване откъм матираната страна. Но цвета става малко пастелен.
Лепи се с неутрален силикон за стъкло /с оцветената страна навътре/. Ако повърхността на стената е идеално равна, което е малко вероятно, може да се лепи директно на нея. Ако съществуват неравности и кривини, може да се направи „скеле”/скара/ от парчета ПДЧ или гипсокартон и да се залепи върху него. Съществуват рискове от напукване или счупване при правенето на отвори за контакти или ключове за осветление. За да се избегне този риск, включително и риска от взети грешни мерки, може да се предвиди, контактите и ключовете да бъдат фиксирани по дъната на горните шкафове при дизайна на определената кухня.
  Или т.н. принт-стъкло. Това е обикновенно стъкло, върху което, чрез фото-дигитален, механичен процес се „копира” някава илюстрация. Пейзаж, абстракция, семеен портрет. Много дълго и внимателно да се подхожда към избора на изображението. За да не омръзне бързо. Монтиране и лепене като лакобел-а.
  Може да се залепи тапет / обикновен, фото или снимка/ върху обикновено стъкло. Не бих рискувал, най-вече заради неизвестността, какво би се случило след време с лепилото /без значение какво е/, което съединява хартията със стъклото. Убеден съм, че с течение на времето ще си промени цвета или ще станат петна.
За мераклиите за по-ексцентрични кухни – налепен речен камък /или някакъв друг вид естествена облицовка/, покрита със стъкло.
За още по-ексцентричните – стъкло, рисувано с аерограф. Неповторимост и уникалност, понякога достигаща до сътворяването на шедьоври.
Като изключително краен, но същевременно най-евтин вариант за гръб, може да се използва и ПДЧ.
  Варианти на част от горепосочените материали – в два цвята. Разделят /свързват/ с различни декоративни лайстни. Или комбинация от различни материали/ ПДЧ + лакобел/.
Въображение да има човек.


Няма коментари:

Публикуване на коментар