събота, 3 декември 2011 г.

Какъв плот да изберем за бъдещата си кухня.


   Това не са препоръки и сравнения, а по-скоро кратка информация за видове плотове за кухненски мебели и материалите, от които са направени. Критерий за сравнение е според това, какво е показала практиката.

Популярно е и наименованието термоплот. Логично, защото трябва да са устойчиви на редица интервенции, включително и топлинна.
  Най-разпространени са плотовете от ПДЧ. С пресовано гетинаксово покритие. И с дебелина 28 и 38 мм., рядко 40 мм.. Разликата в размера на дебелината се отразява най-вече при визуалното възприемане. Качеството на материала е почти еднакво на различните фирми-производители. Гланцово, матово или матово-грапаво покритие. Ето тук, вече, се определя някаква разлика. Съществуват определени предимства и недостатъци.
Гланц – по-лесен  за почистване, но и по-лесно се „надрасква”. Думата е в кавички, защото надраскване е силно казано. Следите, оставени от по-остри предмети са с микроскопична дълбочина и се забелязват само под определен ъгъл и светлина.  
Мат – не се оставят следи от остри предмети при нормални, ежедневни, неволни интервенции. Т.е. не се виждат. Но по-лесно се „нараняват” при по-сериозни въздействия – изпускане на нож, плъзгане на тенджера, взета от пода на терасата, с полепнали по дъното и твърди прашинки и т.н.
Грапав /шaгре/ мат (вече по-рядко се предлагат на пазара) – „Имунизирани” против остри предмети.
Релефни – още по-имунизирани срещу наранявания.
Тъй като повърхността не е идеално гладка, а има микроскопични грапавини, а при релефните още по дълбоки, то с течение на ежедневната употреба, те се запълват с микро-частици. Особено „опасни” за тях са и червени вина, оцветени сокове и въобще силни оцветители, съдържащи се в някои хранителните продукти. Ако не се третира редовно с почистващи препарати, то след време започват да си личат „лекета”, които са почти незаличими.
  Изрязаната част (за мивка, котлони и др.) да се обработи/покрие с водонепропускащи препарати (силикон, лепило, боя и др.). Защото може да се получи невидимо просмукване на вода и „попиването” и от ПДЧ-то, и с течение на времето да се получи раздуване на материала. Което е крайно неприятно и води до смяната му..... .

Няма коментари:

Публикуване на коментар