неделя, 13 ноември 2011 г.

Осветление на кухнята - II

  ……Някои предпочитат осветяване с т.н. лунички/спотове. Могат да бъдат поставяни на корниза/козирка на горните кухненски шкафове. Или на дъното на същите.
Чрез цялостно разпробиване. Като се постави допълнително подвижно дъно, за да не се виждат. Или чрез частично разпробиване и вкопаване. Броят им – колкото решите. По възможност и над мивката. Слагат се дори и в самите шкафове, които при отваряне да бъдат засветени отвътре. Крушките на луничките пък от своя страна могат да бъдат обикновени /с нагреваема жичка/ или диодни. Но това е личен избор, съобразен най-вече с визия и естествено, парични средства. Защото обикновените “светят с жълтеникава светлина, а диодните – според цвета на диода. И са няколкократно по-скъпи. 


При всички случаи, обаче, е препоръчително да се използва трансформатор на напрежение, като мощността му се съобразява със сбора от мощността на крушките. Това ще спести безкрайното им сменяне.
  Друг вид осветяване е използването на луминисцентни тела. 
Те се поставят най-вече под горните шкафове. Предлагат се и готови, с ключ и захранващ кабел. Стационарни или с регулиране посоката на осветяване. И в най-различни размери. Трябва де се закрепят за дъното на шкафа или стенния панел и да се свържат към предварително определен за това захранващ кабел. 


Кабел, който е изведен през някой шкаф, така, че да не се вижда или излишна дължина да „загрозява” гледката. Друг вариант е да се постави тяло с по-малки размери в самото дъно на шкафа. Част от дъното на шкафа се прави от стъкло, и ако вратичката e тип стъклена витрина, ефекта на осветяването е удивителен.
  Трети вид осветление е използването на диодни ленти. 


С трансформатор. Този тип осветяване се използва предимно за подчертаване на определени елементи и създаване на различни визуални ефекти. И не само в кухненските шкафове, но и на други мебели от обзавеждането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар