петък, 28 октомври 2011 г.

Осветление на кухнята - I

   След като се влезне в ново жилище, предстои неговото “дострояване” и обзавеждане. Някъде през този етап, трябва да се обърне внимание и на пускането на допълнителни силови кабели и изграждането на допълнителна токова инсталация.
Това е почти задължително мероприятие. Защото винаги ще има контакт, ключ или лампа, които недостигат или не са на местата, където бихме искали да бъдат. Защото ще трябват, примерно, допълнителни контакти за дребните, но жизнено необходими домакински уреди – кафе-машина, тостер, миксер и др., допълнителна инсталация за аспирация или проточен бойлер, допълнително осветление и ключове за кухненските шкафове. Някакво ефектно осветление във всекидневната стая или над бар-плота. Неприятно е, когато някой реши, след шпакловане и боядисване или слагане на тапет, че там някъде ще му трябва контакт или ключ.
  Осветяване на кухненските шкафове, или по-точно на кухненския плот, не е задължително, но е крайно препоръчително. Въпреки, че самото място, отредено за кухненско обзавеждане си има таванно осветление, то е недостатъчно. Човек, като застане до плота, за да извършва някаква домакинска или готварска дейност, пред него настава почти мрак. Може да се постави и осветление в по-дълбоки шкафове или в шкафа, предназначен за бар-плот, което да се включва при отваряне, или ръчно, чрез някакво микроключе.
  Съществуват различни видове осветителни тела и начини за тяхното поставяне…

1 коментар: