вторник, 27 септември 2011 г.

Кухнята. Какви ли материали.

   След като сме си оформили в съзнанието виртуален план на бъдещата ни кухня, може да помислим от какви материали ще бъде изработена тя.
Първо условие, за 99% от българските домакинства, каква сума сме склонни да отделим за нея.
Но за целта, предварително трябва малко да се разучат видовете материали, от които се прави и съответно техните цени на пазара. Може да се направи и консултация със специалист, приятел или интернет.
  Най-масово използвания материал е ПДЧ/плоча/плоскост от дървесни частици/. Това е най-евтиния материал. Като може да се правят съчетания от различни цветове и текстури. Примерно, корпуса/шкафовете да бъдат от един цвят, а вратичките им от друг. По същия начин, комбинация от по-евтино ПДЧ за корпус и по-скъпо за вратички.
  Друг материал, който се използва за направата на мебели, респективно кухни, е МДФ /MDF/. Или, както е тълкувано в по-стари учебници по дървообработване,  ПДВ /плочи от дървесни влакна/. Този материал е с по-висока производствена себестойност от ПДЧ. И след обработването на повърхността му – формиране, лакиране, боядисване или фолиране, цената му значително нараства. Затова МДФ се използва предимно за направата на вратичките на кухнята. Решението да се използва този материал за вратички на шкафовете няма да е грешно. Напротив. Те придават съвсем друг, по-модерен и луксозен вид на кухнята.  
  Материал, който се използва в обзавеждането е и масивното дърво. Във времена на полагане на усилия за опазване на околната среда и екологични проблеми в световен мащаб, все по-малко трябва да ползваме този материал. А и малко мина модата за използването му при изработването на кухня. И е по-скъп. И „изисква” малко по-строги ограничения откъм комбинация с други материали, цветова гама и стил. Но след време пък ще стане дори лукс.
  Не е лошо да се вмъкне във ,,фaсадната” част, една или няколко вратички със стъкло. С алуминиев, или от материала, профил. Съвсем по по-различен начин е визуалния ефект върху цялата кухня. Особено, ако има приложено и някакво дискретно осветление.
  Не маловажен момент за естетическата визия на кухнята е избора на дръжките за вратичките. Трябва да има някакви правила или съгласуване на дръжките с вратичките. По-правилно, пък и по-красиво ще бъде, ако на постформирана /заоблена по двата вертикала/ врата, да се сложи заоблена или дъговидна дръжка. На лак не ,,върви кант-дръжка. Ако вратите са с по-големи ширини да се сложат по-дълги дръжки. Не е задължително да бъдат еднакви по размер. Почти всяка серия се предлага в няколко дължини. За да не се чудите как ще изглежда кухнята с тези или онези дръжки, помолете в магазина да вземете по един брой от няколко вида /с уговорка или дори им оставете капаро, ако трябва/. Наложете ги и си ги съпоставете една спрямо друга. Избора ще е много бърз.

1 коментар: