събота, 17 септември 2011 г.

Кухнята. Как ли да бъде.

   За обзавеждането на кухнята е писано много. Дори сигурно повече, отколкото за Ботев. Няма да откривам вече откритото. Но ще се опитам да добавя и моята гледна точка.

  Кухнята е може би най-голямото перо от семейния бюджет, отделен за обзавеждане на дома ни. Тя е “авангарда на мебелите в къщи и новодомците се фукат най-много с нея. Тя трябва да „помага” в готварската и къщна дейност. Затова, кухнята е хубаво да бъде максимално функционална. Определение, станало банално в реклами и статии, но изключващо в смисъла си използването на голям брой думи и описания. И което означава – да са включени всички необходими основни уреди – котлони, фурна, хладилник. И всичките с по много функции и екстри. Колкото повече и „допълнителни” уреди са „внедрени” в една кухня, толкова повече ще спори домакинската дейност. Миялна машина, микровълнова фурна, кафе машина, аспиратор, механизми за съдове и прибори и най-различни други устройства и приспособления, улесняващи модерния ни и динамичен живот. В това се заключава и функционалноста на една кухня – бързо и лесно, а същевременно и качествено, да си свършим домакинската дейност, което ще ни спести малко безценно време за други дела. Като пример, само ще посоча използването на функцията <размразяване> на микровълнова печка. За няколко минути вкочаненото месо от фризера е готово за готвене. И такива примери безброй.
  На всичките тази уреди, трябва да им се намерят места още при сътворяването на дизайна на кухненските шкафове. Кое къде ще бъде. Като се съобразяваме първо с мястото на аспиратора и мивката. Защото техните места, малко или много, зависят от това, къде се намират изходящите им отвори. Увеличаване на разстоянията до тях, което не е забранено или трудно осъществимо, може да доведе до конструктивни изменения на някои шкафове. От там насетне може да разюздите въображението си.
Керамичния плот с котлоните е ясно, че ще бъдат под аспиратора. Но не е задължително фурната да бъде под тях. При възможност направете колона и внедрете фурната там. Едно, че се отваря място за шкаф под котлоните, а и в колоната се събира много кухненско имущество. Но я правете само, ако има достатъчно свободен работен плот. Защото е много важно да имате достатъчно място на плота, където да разгръщате готварските си умения. И, ако ширината на кухнята е относително достатъчна за това.

2 коментара:

  1. всичко това е минало,днес най-важен е човека инеговото удобство аз имам по добри идеи

    ОтговорИзтриване
  2. Най-трудно измисленото нещо на този свят е идеята. Така че, щом имате в изобилие - представяйте ги в уеб пространството.

    ОтговорИзтриване