вторник, 13 септември 2011 г.

ПДЧ.

   Много често, хората задават въпроса, коя ПДЧ /плоскост от дървесни частици/ е по-качествена. Тъй като има разлика в цените на отделните производители, то съответно, въпреки различни производствени разходи, има и разлика в качеството.
За човек, който не се е занимавал с ПДЧ, може да бъде трудно да направи разлика в качеството на отделните марки.
    Затова, според моите наблюдения и пряка работа с ПДЧ-плоскости, ще се опитам да направя класация, по определени критерии, на плоскости от ПДЧ с обикновено /ламинирано, импрегнирано/ покритие, с които съм работил.
  ПДЧ се състои от няколко слоя дървени частици, които са споени помежду си с различни смоли и лепила /в последните години-безвредни/. Като слоевете от средата към перифериите са идентични. В средата, материала е по-рехав, като към периферията постепенно става по-плътен. Колкото по-голям е участъка с по-висока плътност на материала, толкова по-здрава е плоскостта. Някои производители си позволяват, освен частици от дърво, да примесват и други материали, дори метален прах, за увеличаване здравината на плоскостта.
  След като суровата плоскост е готова, се полага, чрез термична обработка и повърхностно меламиново покритие. То е в рамките на част от милиметъра и придава разцветката на плоскостта. Колкото това покритие е „по-дебело”, толкова е по-качествена плоскостта. Най-важния, според мен критерий за качество, е дали при рязане / на професионална машина с подрезвачи/, ръба на плоскостта се кърти или не. А това зависи от повърхностното покритие. Защото не е приятно, особенно на лицева част, да се забелязва нарушаване на повърхността.

  Тази класация е относителна и с нищо не трябва да ангажира читателя, да налага мнение, съвети или анти-реклама.

 1. Плоскости на австрийската фирма EGGER”.

  Може би плоскост с най-добро качество на пазара в България. И с най-висока цена от всички останали. Варира от 88-106 лв./плоскост в зависимост от разцветка, модел и търговец. Купувал съм и по 160 лв.плоскост, но с безкрайна рядкост и количество.
  Голямо разнообразие на текстури. Отлична плътност. Висококачествено покритие, при което „къртенето” на ръба при рязане е сведено до нула. Покритието не се изменя или нарушава при почистване с препарати, предназначени за почистване на дърво. Пробвал съм и с разредители – ацетон, разредител за маслени бои, спирт и дори ракия. Няма изменения на цвят и структура. Не се чудете, че всеки продавач или майстор Ви препоръчва нея.

 1. Плоскости на турската фирма ORMA”.

  Плоскост с много добро качество. Цената достига почти “EGGER”. Варира от 82-102 лв./плоскост в зависимост от разцветка, модел и търговец.
  Много добра плътност. Висококачествено покритие, при което „къртенето” на ръба при рязане е сведено почти до нула. Покритието не се изменя или нарушава при почистване с препарати, предназначени за почистване на дърво. Може да се получи леко „помътняване” на повърхноста при третиране с препарат, но след сухия парцал всичко си идва на мястото. Задоволително разнообразие. За почти всяка разцветка плоскост си има съответната разцветка кант.

 1. Плоскости на австрийската фирма KANDL”.

  Плоскост с много добро качество. Цена, като “ORMA” за разцветка, модел и търговец.
  Много добра плътност. Висококачествено покритие, при което „къртенето” на ръба при рязане е сведено почти до нула. Покритието не се изменя или нарушава при почистване с препарати, предназначени за почистване на дърво. Голямо разнообразие на разветки. Модерни текстури.

 1. Плоскости на фирма KRONOSPAN” за България.

  Плоскост със средно качество. Цената варира от 62-76 лв./плоскост в зависимост от разцветка, модел и търговец.
  Добра плътност. Понякога на места се получава изкъртване на ръба. Покритието не се изменя или нарушава при почистване със сух или влажен плат. На някой от едноцветните модели се „протърква” покритието при третиране с препарати, предназначени за почистване на дърво. ВНИМАТЕЛНО подхождайте, когато предприемате мерки за почистване на повърхността.

 1. Плоскости на българо-турската фирма ГАБРОВНИЦА”. 
    Отскоро с ново име - "KASTAMONU BULGARIA" /"КАСТАМОНУ" за България/.
  Плоскост с ниско качество. Най-ниска цена на пазара. Варира от 40-56 лв./плоскост в зависимост от разцветка, размер, модел, сезонни намаления и търговец.
  Ниска плътност. Горното покритието е изключително тънко, при което винаги се получава накъртване на ръба. Едноцветните модели не ги третирайте дори със сух парцал, защото ще се покаже основата. За по непретенциозни и ограничени откъм парични средства. Но стават за рафтове, чекмеджета, вътрешни страници или по-точно за места, които не се виждат пряко. Дори и големи мебелни фирми в България си позволяват да ги ползват, с цел, намаляване на себестойноста.

 1. Други ПДЧ-плоскости.

  Съществуват и плоскости, които са покрити с тънко PVC-фолио. Не съм срещал да се предлагат на пазара като плоскост. Защото никой няма да ги купи. Но масово са използвани, при предлаганите, изгодни като цена, „вносни” готови мебели и компоненти. От редица известни магазини за мебели.
ЗАБЕЛЕЖКА – избягвайте да залепвате нещо по тях, защото фолиото ще остане на другата повърхност. Изпитано!

2 коментара:

 1. Много полезна статия! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 2. Да, статията е прилична, но имам някои забележки. Цените на EGGER варират в диапазон от 75лв до 230лв за брой плоча на 18мм, добре е цените да се дадат за м2, тъй като споменатите производители предлагат материалите си на различни размери, като например 2800/2070 ; 3660/1830 ; 2440/1830. По този начин е илюзия че цената на Габровница е най-ниска, тъй като на м2 излиза колкото на групита H1 и H2 на EGGER.

  ОтговорИзтриване