неделя, 7 август 2011 г.

Детската стая - III


   ....Следващата мебел в една детска стая е гардеробът. Той също е задължителен. Освен, ако детето няма дрехи. Ширина, според позволяващото място. Хубаво е да се направи до тавана, за да се използва максимално пространството. Големите /широки/ врати няма да бъдат много удобни. (С цел спестяване на материали.). Едно, че са по-тежки, а и при отваряне „искат” повече място. По-удачен вариант е да се направят няколко врати, но по-тесни. Още по-удачен е вариант с плъзгащи врати. Може да се направи  долната част да е с плъзгащи врати, а пристройка с обикновени, ако изделието ще е до тавана.
  Ако се налага гардероба да е по-плитък от стандарта за използване на обикновени закачалки, за закачането на дрехи може да се използват неподвижни или изтеглящи се механизми. Те се закрепят под долната част на неподвижен рафт или „тавана” на гардероба.
  Недостатъците на гардероб с плъзгащи врати е, че се „губят” около 7-10 см. пространство за самия механизъм. И самия механизъм има известна цена, с което се оскъпява изделието. Предимства – не се изисква определено място, като за при отварящи се врати.
  Вътрешното разпределение на гардероба също е важно. Повече рафтове в долната част, за да може детето само да си достига необходимите дрехи. Няколко чекмеджета въобще няма да са излишни. А и дрехите по-лесно се подреждат и намират, отколкото на рафтовете. Всички по-дребни аксесоари от облеклото отиват там.
  Бюро. Че може ли без него. Къде ще се сложи един от най-важните атрибути на модерните ни деца – монитора на компютъра. Варианти и модели най-различни. Хубаво е, да има към бюрото или под него, шкафче с чекмеджета за необходимите ученически пособия. Ако е по-солидно направен и на колелца може да се ползва и вместо стол. За приятелчетата. Препоръчително е компютъра да не е директно на пода. На някаква стойка или поставка. Иначе се пълни с всевъзможни боклуци, мъх, прах, което е предпоставка за дефектирането му.
  Това са трите най-важни части от мебелировката на детската стая.
Вече могат да се поставят допълнителни елементи, ако позволява размера на стаята. Скрин, библиотечка, стенна закачалка. Стоящи или закачени на стена етажерки. Те са много практични, защото по тях се натрупват всякакви сувенири, снимки и играчки.

1 коментар:

  1. Съветите,които давате тук за една детска стая са прекрасни.Особено за гардероба.Той трябва да бъде така подреден, че да може да бъде използван лесно то детето,което да не се чуди,което къде е или да не може да стигне дадена дреха.Да бъде с част от плъзгащи врати е страхотна идея, така и мястото ще бъде по голямо за други неща да се сложи до гардероба или едно малко нощно шкафче.Надявам се да ни пишете пак.

    ОтговорИзтриване