сряда, 3 август 2011 г.

Детската стая - II


   .....Леглата могат да бъдат едно над друго. Неприятното в този случай е, че който спи на долното легло няма да има “въздух” и е доста притеснително и подтискащо.
  Може да се разположат стъпаловидно по дължина. Ако позволява стаята. Една част /прим. 60-70%/ на долното легло да излиза извън горното. По този начин се открива пространство за долно лежащия. Освободеното пространство под горното легло вече може да се запълни с други мебели. Бюро, ако има достатъчно светлина или в по-добрия случай гардеробче. А може да се остави и свободно за игра.
  Леглата на две нива може да се разположат и на ъгъл. В този случай, мястото под горното легло не е много удачно за гардероб. Но едно малко бюро или скрин биха се вписали.
  В случаите на легла на две нива е препоръчително, ако изделието се прави от ПДЧ /плоскост от дървесни частици/, освен него, за някои елементи /крака, странични греди/ да се използва и масивна дървесина. По този начин конструкцията ще стане по-здрава и стабилна и ще издържа на натоварвания от бесни игри. А масивната дървесина може да се байцва, лакира или боядиса по подходящ начин, за да е в тон с цвета, който е избран на ПДЧ.
  Друг вариант за разполагане на две легла е прибиране на едното под другото. Съществуват механизми за осъществяване на тази конструкция. Съществен недостатък е, че механизмите често дефектират от безбройните ползвания. Освен това, децата е невъзможно сами да се справят с изкарването и прибирането на механизма. И трябва да има предвидено празно място за изтеглящото се легло.
  Подобен вариант на горния е прибирането на леглата в шкаф. Правете това в краен случай или ако стаята е твърде малка и не позволява други варианти. Недостатъците са същите. Ще трябва и изработка на специален шкаф. Но пък се открива малко повече свободно пространство....

Няма коментари:

Публикуване на коментар