неделя, 31 юли 2011 г.

Детската стая. Какво може да не знаем и какво може да направим.


   Децата не могат да ни обяснят какво обзавеждане трябва да има в една детска стая. Или по-точно какви мебели са необходими. Още по-малко, кои ще бъдат удобни и кои не. Ако се допитаме до тях, те ще кажат само “това е яко” или “това не ми харесва”. А мебелите трябва да са удобни и функционални. Функционални дотолкова, че да могат да събират безброй дрехи, постелъчни материали, играчки, книги, учебници и куп други дреболии, които неизбежно съпътстват живота на едно дете.
  Затова, родителя трябва да се постави мислено на мястото на детето. Да познава вкусовете му. Да прецени какво ще е необходимо. Да планира някои мебели така, че когато детето поотрасне пак да вършат работа. Как ще стоят мебелите в стаята. Да има повече празно пространство за игри. Тази задача става още по-трудна, ако децата са две. За повече-няма да говорим.
  Ясно е, че трябва да има легло. Това ще е първата мебел в детската стая. След, като му намерим мястото, чак тогава ще мерим и ще мислим за останалите мебели. Леглото трябва да е почти мултифункционално. Да има странични табли откъм стената и главата. Те предпазват тялото от студената стена и от коварни течения, които постоянно циркулират из стаята. Удобен матрак. Без компромиси за цената. Почти задължително е матрака да се вдига чрез механизъм или под леглото да има чекмеджета. В това пространство се събира огромно количество багаж. Побраното количеството багаж става и двойно повече, ако ползвате специални чували, като изтеглите въздуха от тях с прахосмукачка. Такива се продават в почти всички магазини за домашни потреби. А може и с обикновени. Но добре вързани, за да не се просмуква въздух.
  Задачата с леглото и мястото в стаята става по-сложна, ако децата са две.
Един от вариантите е леглата да бъдат на едно ниво. Ако размера на стаята позволява това. Леглата са удобно място за много игри, така че това разположение предразполага много такова пространство.
Друг вариант е разполагане на леглата на две нива. Вариациите на разполагане са различни.....

Няма коментари:

Публикуване на коментар